www.privatorvosok.hu  Budapesti magánorvosok.

 

FŐOLDAL/HOME

 

Allergológus

Andrológus

Belgyógyász

Bőrgyógyász

Fogorvos

Fül-orr-gégész

Gyermekgyógyász

Pulmonológus

Rheumatológus

Sebész

 

Sopronban élünk, kisfiam 4 éves, három hete a gyermekorvos fül-, orr- gégészeti beutalót adott mandulagyulladás és középfülgyulladás miatt. A kórházban a vezető főrovos javasolta az orrmandula kivételét, fülfelszúrást, grommet-et. A diagnózisa savós középfülgyulladás és az orrmandulák túltengése volt. Egy hetet adott a javulásra, és kontrollra rendelt vissza minket. Egy hét után nem látott javulást, ismét a műtétet, fülszúrást javasolta, amibe nem egyeztem bele. Tájékozódtam az interneten, és Tímár doktor úr oldalait olvasva támogatást kaptam abban, hogy más módszerrel is meg lehetne gyógyítani a kisfiam. A városban felkerestünk egy fül-orr- gégész magánrendelést is, aki azonnal felszúrta volna a gyerek fülét, mivel gennyesnek látta a középfülgyulladást. Egyébként a gyereknek nem volt láza, és nem fájt a füle sem. Mindkét orvos próbált meggyőzni (persze nem egészen direkt módon, hanem gondolom begyakorlott módszerekkel), hogy a gyerek mennyire nem jól hall már most sem, hát még mi lesz később. Valóban nem úgy hallott a gyerek, mint korábban és horkolt is. De éreztem, szinte tudtam, hogy meg fog gyógyulni.

Mivel Ausztria közelebb van hozzánk, mint Budapest, ezért Eisenstadt-ban felkerestünk egy szakorvost, aki a vizsgálat után közölte, hogy vírusos mandulagyulladása van a kisfiamnak. Antibiotikumot kaptunk, melyet tíz napig kell szedni. A fülszúrást említve a doktor úr megrökönyödött, nem is értette, hogy miért és mit kellene szúrni. Az orrmandula műtétre azt mondta, hogy Ausztriában ennyi idős gyereket nem műtenek meg, főleg, hogy először fordult elő a mandulagyulladás, és megnyugtatott, hogy a gyerek meg fog gyógyulni. Két hetet adott a kontrollig.

Azt nem tudom, hogy a gyógyszer hatására-e, vagy a gyógyulási folyamat miatt, illetve folyamatosan napi 3-szori infralámpázás miatt a gyerek meggyógyult, nem horkol, nem köhög, nem taknyos, és a gyerekorvos szerint a füle is rendbejött. Nagyon jól hall, a suttogva háta mögött mondott szavakat visszamondja, amit két héttel ezelőtt nem tett meg.

Úgy gondolom, hogy nagyon nem jól működnek a dolgok ezen a téren, és nem értem, hogy az orvosok többsége miért akar egyből műteni, és a fülszúrást miért csinálják, ha más módszert is lehet alkalmazni. A nyákos váladék úgy látszik nem csak úgy tűnik el, ha leszívják.

 A saját dobhártyám egy orvos szerint már szita (a gyerekkori sorozatos fülszúrások miatt), és ha kimegyek a hidegre megfájdul a fülem, a férjemnek egy gyerekkori fülszúrást követően szétkaszabolták a dobhártyáját, és alig hall vele.

Arról nem is beszélve, hogy ezek a traumák, a műtét, fülszúrás milyen pszichés hatással vannak egy gyerekre. És szülőre, és gyerek-szülő kapcsolatra, és egy felnőtt ember személyiségére, és ezek után az egész ország személyiségére. Ezzel nem foglalkozik senki?

Köszönet Tímár Doktor Úrnak, hogy ő foglalkozik, és hatásos módszereket, javaslatokat ad a humánusabb, veszélytelenebb gyógyulás érdekében.